Er bestaan nogal wat vooroordelen en fabeltjes over Botox. Zoals: Botox geeft een emotieloze uitstraling of Botox is verslavend. Waarheid? Zeker niet. In deze blog legt cosmetisch arts en founder Rogier Holtz uit wat Botox nu precies is, wat het doet en wat het niet doet.

Feiten over Botox op een rij met arts Rogier Holtz

Wat is Botox en wat doet het?
“Botox is een afkorting voor botulinumtoxine, een eiwit dat geproduceerd wordt door een natuurlijke bacterie. Wat Botox doet is eigenlijk niets anders dan tijdelijk de spieractiviteit verminderen, door de communicatie tussen zenuwcellen en spieren te blokkeren. Wij gebruiken Botox met name voor het verminderen van rimpels en fijne lijntjes. Door botox te injecteren in de spieren die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de rimpels, wordt de spieractiviteit tijdelijk verzwakt, waardoor de huid gladder en strakker wordt. Zie het als een mouw die je omhoog doet. Hoe vaker je de mouw optrekt, des te meer plooien je ziet in de mouw wanneer je hem weer omlaag doet. Zo werkt dat heel simpel gezegd ook met rimpels. Als de huid niet de kans krijgt op te trekken en een rimpel te vormen, zet je de tijd als het ware stil. Botox werkt overigens ook heel goed om migraine te behandelen en overmatig zweten te verminderen. Ook dat behandelen we bij CLAUSHOLTZ.”

Is Botox 100% veilig?
“Ja, Botox is veilig en heeft ook geen bijwerkingen, zoals ook nog wel eens gedacht wordt. Maar het is en blijft wel een medisch product en dus is het belangrijk dat het wordt toegediend door een ervaren en deskundige arts. Wanneer Botox niet op de juiste manier wordt geïnjecteerd kan het onnatuurlijke of ongewenste resultaten geven.”

Is Botox verslavend?
“Nee, Botox is niet verslavend. Maar mensen kunnen wel ‘verslaafd’ raken aan het resultaat dat Botox geeft: rimpels die minder zichtbaar worden of verdwijnen. Omdat Botox tijdelijk werkt, slechts een aantal maanden, willen de meesten de behandeling herhalen wanneer de Botox is uitgewerkt. Ons uitgangspunt is altijd om je eigen natuurlijke uitstraling te behouden. Als Botox niet nodig is of nog niet voldoende uitgewerkt, zullen wij nooit opnieuw Botox injecteren.”

Haalt Botox je expressie weg?
“Botox haalt je mimiek niet weg, mits Botox goed wordt toegediend door een ervaren en gecertificeerde arts. Bij Botox is het namelijk heel belangrijk om de juiste dosering te gebruiken, zodat je de emoties in het gezicht behoudt. Ons uitgangspunt is te allen tijde een natuurlijk resultaat. Gebruik je te veel Botox, dan kan het inderdaad zo zijn dat je je expressie verliest.”

Is Botox hetzelfde als een filler?
“Botox en fillers zijn niet hetzelfde. Het zijn allebei wel injectables die voor cosmetische doeleinden worden gebruikt, maar werken op totaal verschillende manieren en het zijn ook totaal verschillende stoffen. Botox is bedoeld om de spieractiviteit te verminderen en wordt voornamelijk gebruikt voor het verminderen van rimpels en fijne lijntjes. Fillers daarentegen worden gebruikt om volume toe te voegen aan bepaalde gebieden, zoals bijvoorbeeld de lippen of jukbeenderen. Vaak gebruiken we een combinatie van fillers en Botox voor het mooiste resultaat.”

Werkt Botox direct?
“Nee, Botox werkt niet direct, zoals wel het geval is bij de meeste hyaluronzuur fillers. Botox heeft een inwerktijd van 24-48 uur. Pas daarna zul je merken dat spieren minder actief reageren en rimpels langzaam maar zeker verminderen of verdwijnen.”

Is Botox permanent?
“Botox is na 3-6 maanden weer uitgewerkt. Afhankelijk van het gebied kan dat op de ene plek iets eerder of later zijn uitgewerkt.”

Ben jij benieuwd naar wat Botox voor jou kan doen of vind je het spannend om de stap te zetten naar een eerste prikje? Kom dan gerust langs voor een vrijblijvend advies van een van onze cosmetisch artsen

 

 

afspraak maken

X